Litteratur

Boktips för den kunskapstörstige


Litteratur öppnar upp för djupare insikt och kunskap inom specifika ämnesområden. Genom att utforska dessa böcker kan du utmana ditt tänkande, bygga vidare på din kunskapsbas och få en förståelse för ämnets nyanser. Oavsett om du är expert inom ett område eller nybörjare med en vilja att lära, kan rätt bok ge dig de verktyg och perspektiv du behöver för att utvecklas. Nedan hittar du en samling av facklitteratur som rekommenderas för den som vill gå djupare inom sitt fält. Denna lista representerar endast en bråkdel av den rika kunskap som finns där ute, men den ger en solid startpunkt.


Bok

Länk till bokus.com

Författare

Varför läsa?

En mycket sympatisk modell med en kaxig titel. Det här är Ledarskapsmodellen. Informativ och faktaspäckadd bok med många referenser och där alla fakta hängs upp på forskning. Försvarshögskolans koncept Utvecklande Ledarskap (UL) beskrivs i boken.

Finns nu i version 2.0 men jag har inte kunna läsa den ännu på grund av att den är slutsåld.


Bygger på Ledarskapsmodellen. Beskriver Försvarshögskolans Utvecklande medarbetarskap och hur man kan genomföra utbildningar som syftar till att utveckla medarbetarskapet. Personligen är jag övertygad om att investeringar i medarbetarskap är lönsamma.


Bygger på Ledarskapsmodellen. För ledare med flera hierarkiska nivåer "under" sig. Boken behandlar bl a emotioner, containerfunktionen, tillit och stress.


Vi har alla både utvecklande och destruktiva beteenden men de destruktiva får större effekt. Lyckligtvis kan de oftas läras av och åtminstone minska i frekvens. Boken beskriver hur.


Palindromet tillit. Mycket aktuellt och viktigt.

Superintressant att läsa om ett så mångafacetterat och "svårt" begrepp. Både utifrån ett akademiskt och ett praktiskt perspektiv.


Från kontroll till tillit. Chefers och ledares uppgifter blir i stället att skapa handlingsutrymme och förutsättningar för motivation. Fokus på offentliga organisationer men sannolikt giltigt för de flesta organisationer.


Hur blir vi smartare tillsammans? Boken beskriver den outnyttjade potentialen som finns i ett tillitsbaserat ledarskap och hur konkret gör.


Mycket visdom i litet format. Lättläst. Fina illustrationer. Gillar den verkligen! Klart läsvärd.


Läs den!  De som känner mig vet att jag sympatiserar med innehållet. Välskriven och klok.


Transpersonellt ledarskap går bortom det personliga egot och fokuserar på integrering och relationer. Allt från syfte, hållbart ledarskap, etiskt ledarskap,  vuxenutveckling till feedback med mycket mera behandlas. Omfattande bok bestående av 19 fristående kapitel av olika författare.


Leading Beyond the Ego : 

How to Become a Transpersonal Leader

Bokens handlar främst om hur man kan utvecklas till en transpersonell ledare. Ett transpersonellt ledarskap behövs verkligen i dagens VUCA-värld.


Visste du att vissa apor klättrar upp i trädtopparna vid gryningen för att få se soluppgången? De kan då få gåshus, precis som vi människor. Det och mycket mer, till exempel förundrans häpnadsväckande effekter, finns att läsa om här. Gör det!


Transpersonell coaching, dvs coaching av HELA personen. Det finns det iof fler böcker som beskriver men jag tycker att det blir så mycket mer lättfattligt när man har en modell att hänga upp det på, i det här fallet psykosyntesen, som också är visuell till vissa delar.


Kontexten är hälso- och sjukvård men det mesta torde vara allmängiltigt. Över 600 sidor kvantledarskap och fokus på hållbarhet. Mycket resursrik och bra!


Leadership and the New Science

Discovering Order in a Chaotic World

Älskar att läsa sådana här böcker. Så mycket klokhet och visdom på ett och samma ställe. Bokens beskrivning:

This pioneering work shows how revolutionary discoveries in quantum physics, chaos theory, and biology provide powerful insights for transforming how we organize work, people and life. ''Margaret Wheatley pushes our thinking about people and organizations to a new level''. - Ken Blanchard. 


Ljuvlig. Vi människor är inte ensamma och isolerade. Vi hör ihop.  


Författarinnan presenterar ett nytt ledarskapsparadigm baserat på principer från kvantfysiken där världen ses mer som  en kontinuerligt föränderlig process än som fast. Ledarstilen är mer flexibel, samarbetande och lärande än de traditionella ledarstilarna.


Varför är det så oändligt svårt att genomföra förändring? Vi är som immuna mot förändring, både på individuell och organisatorisk nivå, menar författarna. Grundorsaken, har de kommit fram till, är att vi är rädda för att dö. När vi genomför förändring dör en liten del av oss själva - eller det är åtminstone vad vi omedvetet tror och det är det som håller oss tillbaka. 


Samarbete mellan individer är helt avgörande för dagens organisationer.  Samarbete sker i det de beskriver som mikrosystem.  Genom att lära sig hur mikrosystemen fungerar effektivt lär man sig också hur företagen blir mer effektiva och individerna mår sannolikt bättre när de samarbetar bra. 

Många beskriver denna bok som livsomvälvande.  Jag också.  Visst, det finns kritik mot både författaren som person och om teorierna. För mig var det en ögonöppnare oavsett. 


Vuxen men inte färdig :

Vuxenutveckling - stadier av komplexitet och mening

Kristian Stålne

Vi utvecklas även som vuxna. Kristian beskriver olika stadier vi kan gå igenom med fokus på komplexitet och meningsskapande på ett personligt och lättfattligt sätt.

Bästa boken om coaching inom ledarskapsdomänen.


Lär bland annat om den pedagogiska trecirkelmodellen. Trots att boken handlar om terapi finns det mycket intressant för den som är intresserad av ledarskap. Som ledare behöver man också ha medkänsla både med sig själv och med medarbetarna.

Tydlighet, tydlighet och återigen tydlighet.

Läste den för många år sedan - håller fortfarande. Många bra tips och tankar för oss som är och har behov av att vara lite mer introverta ibland.

Bästa allmänna boken om coaching.

En klassiker när det gäller team. 

Se även:

https://prezi.com/ (en presentation som jag har gjort).

Om inlärning. Och om growth vs fixed mindset.

Mycket intressant om t ex våra bias. Av psykologen och nobelpristagaren i ekonomi Daniel Kahneman.

Fantastiskt fin bok om frågandets underskattade konst. Edgar Schein är främst känd för organisation, kultur och ledarskap men varför inte börja med att läsa denna? 

Boken ger en förenklad beskrivning av Theory U. 

The aim of the Theory U method is to orient our attention to the sources of action and thought. 

Se även: 

https://www.presencing.org/

En av många böcker om Design Thinking.  Kortfattad och informativ.

Det är så spännande att läsa om organisationer som tillämpar självstyre och om de så kallade teal-organisationernas framväxt.  Det finns även en illustrerad version av boken, som också är bra. Förord av Ken Wilber.


Ytterligare en "måste-bok". De fem disciplinerna är Personal Mastery, Mental Models, Building Shared Vision, Team Learning och så med spoilervarning den femte: Systems Thinking. Huvudbudskapet är att det behövs en helhetssyn på organisatoriskt lärande som i sin tur behövs för att möta komplexa utmaningar i en snabbt föränderlig värld.

Riktigt fin bok. Många aha. Bland annat får man lära sig skillnaden mellan att diskutera och att samtala.

Läs om hur Google ökade både effektivitet och välmående med hjälp av mindfulness.

Jag hörde henne tala på en konferens i Stockholm våren 2019. Hon var då ganska stolt över att kunna berätta att Googles egen forskning kring varför vissa team är mer framgångsrika än andra hade hittat svaret i en av hennes forskningsartiklar. Svaret finns för övrigt i titeln på boken!


Om samarbete i team med experter inom olika områden och också team som sträcker sig över flera organisationer. Boken innehåller många case och exempel. 


Teaming :

How Organizations Learn, Innovate, and Compete in the Knowledge Economy

Om organisatoriskt lärande, kontinuerliga förbättringar, komplexa system och ledarskap. Och om hur man skapar en kultur där innovation kan blomsta. Omfattande och relativt djupgående.

Om vikten av både empati och mod i ledarskap. Hon har över 52 miljoner tittningar på sitt första TED-talk The power of vulnerability.

Författaren argumenterar för att vi är så mycket mer sociala än vad vi oftast är medvetna om.  Och att många av våra handlingar drivs av sociala behov. Och det är inte svårt att tro honom.

Baserad på NeuroLeadership Institutes forskning om hur vi och våra hjärnor fungerar. Superintressant! Visst det är en tegelsten.  Men inte alls så svårtillgänglig som man kanske skulle kunna tro. Varje kapitel kan  ocksså läsas separat.

Se även

https://neuroleadership.com/

Bygger på det så kallade Enneagrammet - en gammal lära om människan. Jag tror egentligen inte att det går att utveckla andra, som titeln antyder men om vi har tur kan vi vara med och bidraga till andras utveckling. Vid personlig utveckling kan Enneagrammet bland annat hjälpa till med att hitta mentala mönster. Bra och pedagogisk bok.

Hur kan vi hitta, frigöra och använda vår kreativitet?

Jag kan varm rekommendera även hans Närvaropoddden

NVC är ett brilliant verktyg - också i all sin enkelhet. Tänk om fler kunde lära sig och tillämpa det! Se även the Center for Nonviolent Communication.

Otroligt fascinerande läsning om hur metaforer är integrerade i vårt språk och i vårt tankesätt.

Skönhet kan faktiskt hjälpa oss i vårt ofta kaotiska liv då skönheten har en lugnande effekt på oss människor.  Men inte bara det, skönhet bidrar också i vårt växande. Hjärnan tycks göra andra kopplingar när skönheten är inblandad.

Det var säkert tjugo år sedan jag läste denna. Kommer ihåg det som ett antal både wow och aha.  Det är en klassiker och den skulle saknas om den inte fanns med i listan. En av poängerna är att vi faktiskt kan träna oss i att komma i flow.

Innan någon hade sett en svart svan trodde man inte att de fanns. Med black Swan menas här en högst osannolik händelse med stor inverkan. Vi tycks inte vara så bra på att förutse Black Swans och deras stora inverkan. Men kan vi bli bättre på det?

Läs om Pinks förutsägelse om ett shift till den konceptuella tidsåldern.  Här är bland annat design, storytelling, empati och värde viktigt.  Tankeväckande och underhållande.

Vad är det som gör att saker och ting når framgång och vad är det som är avgörande för när? Gladwell menar att det kan vara små saker som är avgörande och att det sedan sprider sig som en "pandemi".

Vi är uppfostrade med tron att den starkaste överlever. Men tänk om det inte är så. Om jag skulle beskriva denna bok med en mening skulle den bli: "We are wired to connect."

Om hur tankar, känslor och "allt" hänger ihop mycket mer än vad man tidigare har trott. Descartes misstag, enligt Damasio, var att han skilde på medvetandet och kroppen. Även t ex Jean Paul Sartre och Eckhart Tolle har skrivit om detta.

Det bästa jag läst på länge.  Inte ett onödigt ord! Om hur den kreativa processen använder både vårt omedvetna och det gamla vanliga logiska tänkandet.  Det omedvetna är dock ordlöst och kräver ett aktivt inre lyssnande för att vi ska uppfatta de subtila signalerna. Och om att kreativitet inte alls endast är för "de kulturella".

Läsning är en magisk portal som öppnar dörrar till nya världar, upplevelser och kunskap. Genom böcker kan vi resa genom tid och rum, följa berättelsernas trådar och utforska nya tankar och perspektiv. Läsning är en odödlig gåva som berikar våra sinnen, expanderar vår förståelse och ger oss möjligheten att drömma stort och oändligt.